Moldova-Gaz finanteaza ziare rusesti in RM?

Recent Unimedia a publicat o stire, in care cu referinta la Semion Furdui se relateaza ca Moldova-Gaz ar fi alocat sume mari de bani catre publicatii ruse care activeaza in Republica Moldova. Astfel, stirea aceasta indica ca compania Moldova-Gaz alocase 1.2 milioane lei catre ziarul „Izvestia”, si ca a mai transferat „sume enorme de bani” catre alt ziar rusesc „Komsomolskaya Pravda”. Din cite cunosc, necatind la faptul ca fostul guvern comunist a vindut o parte semnificativa a cotei de proprietate a Guvernului RM in cadrul acestei societati pe actiuni comune moldo-ruse, guvernul moldovean continuie sa fie co-proprietar.

Resulta, ca Guvernul RM participa la finantarea filialelor publicatiilor straine (ruse) in Moldova, care se afla sub controlul guvernului rus, care deseori nu respecta codul deontologic al jurnalistului, lanseaza campanii de defaimare contra autoritatilor moldovenesti, fac partizanat politic si propaganda a ideilor politicii externe a Federatiei Ruse? Evident, acest lucru poate fi partial explicat prin faptul ca noul guvern se confrunta cu o multime de probleme urgente, insa aceasta scuza schiopateaza grav. Exista ministere si agentii care, in caz daca si-ar face lucrul profesionist, ar depista si investiga astfel de cazuri.

Prima concluzie din stirea de pe Unimedia, care mai informeaza despre procurarea unor masini de lux, este ca o companie unde Guvernul RM este co-proprietar, isi duce afacerile fara nici un iz de transparenta. Pe linga faptul ca datorita naturii sale, aceasta companie are o influenta asupra securitatii energetice a tarii, si deci poate pune presiune asupra modului cum este construita politica externa a tarii, ea mai poate influenta intrun mod puternic ambianta social-politica in Moldova, deci are capacitate sa afecteze, de exemplu, rezultatul alegerilor.

Este foarte bizar, ca in pofida riscurilor pentru Moldova pe care le poate genera Moldova-Gaz la starea curenta de lucruri, Guvernul RM nu depune eforturi sa faca mai transparenta activitatile acestei companii, si sa curme posibilele abuzuri, atit in majorarea preturilor, gestionarea resurselor, integritatea angajatilor si conducerii companiei etc. Rusii deseori spun ca ei au doua probleme nationale majore – prostii si drumurile rele. Noi sigur ca nu avem mai putine probleme nationale.

Reclame
Acest articol a fost publicat în ineficienta institutionala, Politica interna, Securitate energetica, suveranitate politica și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Moldova-Gaz finanteaza ziare rusesti in RM?

 1. Janus zice:

  „UNIMEDIA amintește că deși la sfârşitul anului trecut a raportat pierderi de peste 900 de milioane de lei, Moldova Gaz, companie la care statul deţine o treime din acţiune, a achiziţionat de puţin timp un luxos automobil. Este vorba despre o maşină care costă aproximativ un milion de lei şi care este folosită de şeful companiei.”
  – pai, vorba ceea, unde merge mia, merge si suta…

  totusi ii dau dreptate lui Furdui cind spune ca „la Moldova-Gaz se face spalare de bani”. El ca fost sef acolo stie cel mai bine cum sta treaba. Si, interesant, nu-l intereseaza prea mult consecintele finantarii ziarelor rusesti prin Moldova-Gaz, ci faptul ca se spala banii, iar el nu e in skema…

 2. Michigander zice:

  Da, de acord, anume asta mi-a fost prima observatie si mie, ca aspectul asta este pe larg ignorat, si finantarea asta a publicatiilor de provenienta rusa, controlate de guvernul rus, nu deranjaza pe nimeni in RM. Partial as putea explica aceasta prin faptul ca unele persoane sunt preocupate cu alte treburi (spalare, de. ex.), dar un alt motiv este ca elitele politice si economice la noi nu prea inteleg consecintele si efectul unor astfel de finantari, considerindu-le inofensive.
  Ar fi un lucru bun sa desfasuram mai pe larg subiectul influentei straine in tarile care parcurg tranzitie politica si economica, si cit de vulnerabile le face aceasta.

 3. Janus zice:

  „elitele politice si economice la noi nu prea inteleg consecintele si efectul unor astfel de finantari, considerindu-le inofensive.” ipoteza aceasta (ca le considera inofensive) ar fi valabila in cazul daca putem demonstra ca persoanele responsabile sa reactioneze in acest caz, sunt totalmente la curent cu evenimentele si ca detin date irefutabile asupra activitatilor de finantare a presei de limba rusa. nu stiu in ce masura este de datoria elitelor politice si economice sa ia atitudine in primul rind, presupun ca asta trebui sa fie de competenta organelor de drept si de forta… sint unele semne in aceasta privinta? nu prea am fost atent…
  si chiar daca ar detine probe si nu ar lua atitudine, nu ar isemna ca le cnsidera inofensive… putem pune in ecuatie o alta presupunere: nedorinta de a interveni de teama sa nu iasa prea mult la iveala. fiecare cu presa sa de buzunar cu scheme inkilcite de finantare… cred ca nimanui nu-i trebuie sa scormoneasca in furnicarul asta 🙂 in orice caz interesant de urmarit care vor fi urmarile la marturisirile lui Furdui.
  in privinta subiectului influentei straine in asa zisele tari de tranzitie, da, ar fi interesant de analizat cit de vulnerabile le face… dar si cit de mult reuseste sa le imunizeze… caci, prin analogie cu un organism biologic, orice ataca, intareste in acelasi timp…

 4. IMB zice:

  Daca luam in consideratie ca „finantarea din exterior” poate fi considerata o investitie in dezvoltarea presei autohtone, atunci de ce nu?
  Daca Romania nu finanta prin proiecte presa de limba romana necomunista, probabil ca aceasta ar fi disparut in mare parte. Interesant este ca finantarea presei de limba romana a fost atent monitorizata si condamnata de catre guvernarea anterioara (o parte a elitelor), in timp ce cealalta parte a beneficiat. La fel este si cu presa de limba rusa, dar daca ne amintim declaratiile lui V. Tibuleac (membru PLDM) si reactiile ulterioare, cred ca putem desluși ce se întâmplă în rândul celor care se afla acum la putere, iar Unimedia reflecta aceste preocupari ale noilor guvernanți.

 5. IMB zice:

  Bineinteles ca implicatiile pentru securitatea nationala nu trebuie scapate din vedere, dar in acelasi timp efectul acestor finantari cu vadite scopuri strategice contrbuie la aparitia pe piata a unor noi publicatii/televiziuni/posturi de radio …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s