russia and the arabs (primakov)

impresii despre cartea lui primakov expuse pe blog personal:

russia and the arabs de primakov – e cam greu de inteles subtilitatile daca nu esti famaliarizat cu evolutiile in orientul mijlociu in perioada razboiului rece. partial autorul incearca sa fie cat mai explicit, introducand cititorul in context, insa uneori primakov exagereaza cu astfel de introduceri descriptive, ceea ce pe alocuri m-a facut sa ma plictesesc si sa ma intreb daca mai merita continuata lectura. referitor la substanta, dincolo de aprecieri cat de bine intentioant a fost urss si malefic sua in orientul mijlociu (pana aici nimic surprinzator), autorul totusi ”scapa” unele informatii sau ofera interpretari care ajuta sa intelegem multe din motivatiile politicii moscovei in aceasta regiune. primakov l-a insotit pe presedintele putin in 2006 in turneul arab, continua sa execute unele misiuni (ultimul chat cu saddam de exemplu), sa serveasca canal de legatura, si sa fie in rusia considerat cel mai bun expert pe zona. dupa ce am citit cartea, evaluarea mea ca a spus cam intre 7 si 9% din ce stie, dar si pt asta mersi. ce am gasit interesant, haios sau util.
1. prezentare foarte buna empirica asupra fragmentarii si rivalitatilor intra-arabe, care ramane extrem de relevanata in actualul context.
2. factorul ideologic deseori a prevenit urss sa vada realitatea in orientul mijlociu, fapt care s-a reflectat in citeva oportunitati ratate (inceputurile lui nasser), dar gradual realism a prevalat (recunoasterea rapida revolutiei din irak in 1958).
3. in unele cazuri pt a trimite semnale vizavi de evolutiile defavorabile in orientul mijlociu, ministerul apararii organiza manevre in marea neagra, in caucaz si asia centrala.
4. un oficial sovietic a fost trimis in egipt in 1955 cu o cursa regulata, pt a accentua atitudinea conducerii fata de regim si lipsa intentiei de a redresa relatiile. sigur in cazul moldovei daca un oficial merge cu o cursa regulata, asta are cu totul alta smenificatie. insa cand vb de mari puteri gesturile dar si timingul conteaza f mult.
5. declasificarea partiala a documentelor din ”special file” cu privire la consultari secrete intre urss si israel purtate intre 1971 si 1977 in vederea testarii terenului pt restabilirea relatiilor diplomatice intrerupte in 1967 dupa razboi de sase zile. intermedierea a fost realizata de finlanda, iar primakov avea mandat direct de la politbiuro pe care il impementa cu un coleg de la kgb.
6. caricatura pot fi o sursa de informatie, dupa citeva runde de consultari secrete intre urss si israel, in ziarul austriac a aparut o caricatura cu o persoana in uniforma (grad de colonel) care intr-o mana tinea creanga de maslin, iar in spate ascundea o racheta. colegul lui primakov care il insotea era locotenent-colonel. lucru reparat dupa ce primakov a prezentat ziarul cu pricina lui andropov, afirmand ca caricatura contine o inadvertenta vizavi de gradul colegului, in scurt timp promovat inainte de termen colonel pt good work.
7. acum imi este mai clar de unde aceasta apropiere relativa intre israel si rusia in mandatul lui netanyahu si vizitele lui liberman. pe langa shifts in us policy care determina israelul sa caute mai mult spatiu de manevra, primakov are o relatie excelenta cu netanyahu care dateaza din mandatul lui anterior ca prim ministru si a lui primakov ministru de externe si seful executivului 1996-1999. vb foarte laudativ la adresa lui si spune ca s-a inteles cel mai bine din toti oficiali cu netanyahu. e foarte posibil ca in continuare primakov serveste drept canal aditional. el isi aminteste episodul cand l-a rugamintea lui netanyahu a facut shuttle diplomacy intre siria si israel pt a calma temerile vizavi de escaladarea in inaltimile golan (ambele efectuand manevre militare).
8. ultumul chat cu saddam in 2003, primakov a transmis mesajul lui putin ca saddam sa-si dea demisia dar sa pastreze postul de lider baath. deci practic putin sugera ceea ce a facut ulterior in rusia partial, s-a retras ca sa ramana. opinia lui primakov ca saddam nu a crezut pana in ultima clipa ca sua il vor debarca, pt a nu crea dezechilibru si facilita ascensiunea iranului in regiune.
9. mustafa barzani unul din liderii kurzilor (alt clan rival grupat in jurul lui talabani) petrecut 12 ani in urss dupa ce republica kurda din nordul iranului a cazut. luptatorii kurzi s-au stabilit atunic in azerbaijan si asia centrala. el a mers la moscova unde a facut scoala de partid, s-a intilnit cu stalin si malenkov. dupa revolutia din 1958 a revenit in irak si a condus autonomia kurda, mentanand relatii foarte apropiate cu moscova prin intermediul prietenului primakov.

in linii mari, cartea trebuie citita ff critic, absorbtia ad litteram este wasted time. poate fi utila in intelegerea politicii moscovei in lumea musulmana: pozitionarea ca un actor neutru in raport cu vest, sensibil la interesele arabe si dornic sa valorifice orice sansa pt a reveni si recupera pozitii in orientul mijlociu. poate duetul ruso-turk nu este doar despre caucaz, europa, gas and pipes dar si despre, tot mai mult, orientul mijlociu?”

Reclame
Acest articol a fost publicat în Razboiul rece, Rusia. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la russia and the arabs (primakov)

  1. Octav zice:

    interesant… ai dreptate cred la ultima intrebare.
    apropo, este vre-o posibilitate de citit cartea in pdf? 🙂

  2. stas zice:

    din pacate nu cred, sau cel putin eu nu am vzt varinata pdfzata. eu am hard copy, pot imprumuta daca ne interesectam pe undeva.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s