Toate tunurile pe bat’ka

Interviul acordat de Saakashvili pentru pervyj kanal din Belarus a provocat critici virulente in Rusia. Aici prima parte a interviului:

Gryzlov vorbeste de un act „neprietenesc” fata de Rusia, dinozaurul Ziuganov se plinge ca omul care are miinile in singe pina la cot a putut fi primit in fratescul Belarus (de fapt interviul a ft realizat in Georgia), cel mai expresiv, ca de obicei, fiind Jirinovki: „dva diktatora… rybak rybaka videt iz daleka” (as traduce: cine se aseamana, se aduna)… „doi paria, doi dictatori, ambii trebuie sa plece, Lukashenka in ianuarie va pleca, Saakashvili sa plece pina la anul nou” (frumos cadou ar fi) 🙂  Vedeti mai multe despre reactiile oficialilor rusi in doua reportaje de la Vesti (Rosija 24) (aici si aici) aruncate in lupta informationala impotriva lui Luka. In aceste „reportaje” nici pomina de „krestnyj bat’ka”, film dat recent pe postul NTV, exact in contextul summitului de la Astana si care are menirea sa-i gaseasca un loc si lui Bat’ka la cimitirul politic pe care Moscova l-a pregatit cu mare „grija” liderilor neascultatori din spatiul post-sovietic. 

Pai dupa asa tactici inforationale de lupta, la ce s-a asteptat Moscova? Ce putea fi mai firesc decit niste gesturi disperate? Logic, Lukashenka se duce la fund si, ca orice disperat, se agata de ce poate ca sa se salveze cum poate. Va reusi sa se salveze ramine inca de vazut, desi, daca sincer, sper sa ajunga acolo unde ii este locul…

Un alt aspect in toata aceasta poveste imi pare mai interesant, si anume faptul ca toate tunurile bat in Lukashenka si putine critici in adresa diplomatiei SUA care isi reactiveaza politica in Estul Europei, cum ar fi de exemplu recentul turneu al lui Hillary Clinton in Polonia, Ucraina si Caucazul de Sud, in special vizita in Georgia pe 5 iulie unde a lansat mesaje critice la adresa Rusiei (in special declararea Abhaziei si Osetiei de Sud drept „teritorii ocupate” – melodie care incinta urechea lui Saakashvili). Desigur, au fost unele reactii la Moscova, insa destul de moderate/calme (vedeti de exeplu reactia lui Putin) si deloc obiect de razboi informational… Si daca e sa admitem ca rolul lui Clinton era identic cu cel al lui Biden in anul trecut, cel de perestrakhovshchik (“the reinsurer”), atunci reactiile la declaratiile lui Clinton si la cele a lui Biden anul trecut, contrasteaza destul de simtitor. Desigur, si Biden si-a permis atunci unele iesiri pe care Clinton le-a evitat, insa in esenta, ambii au fost perestrakhovshchiki…

Sa fie inca un exemplu ca restartul functioneaza (mai ales in contextul „ilegalilor”)? Sau doar ca Rusia are obiective mai importante acum in spatiul ex-sovietic, cum ar fi, de exemplu, inlaturarea lui Lukashenka de la putere si fixarea Belarusului in mod definitiv in sfera de influenta ruseasca… etc. ?

Reclame

Despre octavian rusu

Université Toulouse 1 - Capitole
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Toate tunurile pe bat’ka

 1. Asa intotdeauna restartul porneste incet masina (PCul-traktorul-etc..) pana isi ia avant.. deaceea putin si s-au inmuiat declaratiile lui Puting, dar nu numai din asta cauza, nai e si faza ca pana ce interesele SUA in BLR nu prezinta asa mare pericol inca pentru RU, e clar ca batiko nu e Saakashvili, si pe el in brate asa simplu nu il vei lua, deeacee rusii stau nitzel pe pace… pana se vor trezi – si atunci ursul va urla.

  Iar vorbind la general .. asta e soarta statelor mici – de a fi minge in ping-pongul imperilistilor :-D… asa ca ne descurcam cum putem.. fiecare… si chiar sa ne uni intre noi .. mare folos nu o sa fie….
  Despre aceasta eu am scris pe blogl meu si tamana la tema cu Batiko si filmul despre el.

  • Octav zice:

   Corect, Luka nu prea are alternative geopolitice serioase, asta ar fi unul din motivele pt care rusii au incredere ca-l pot “ineca”, sau cel putin sa-i faca zile grele… Si conduita Rusiei fata de Belarus este compatibila cu redemarajul rel-lor SUA-Rusia… sa vedem cit va putea acesta stoarce din Vest.. si vom face concluziile ulterior.

   Da, cam asta este soarta statelor relativ mici, mai ales a acelor care se afla la intersectie. Vorba clasicului (Thucydides): “The strong do what they can and the weak suffer what they must”. Asta e legea in RI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s