kresnyi bat’ka-2: consecinte?

Deci, a aparut si „kresnyi bat’ka -2 ” (un remix) pe NTV imediat dupa desfatarea lui Saakashvili la 1 kanal-Belarus. Daca se continua in stilul asta, o sa se ajunga la titre gen „vrag naroda”, „poslednij predatel’ ” sau, just „wanted”… mai stii ce la mai scinteiaza muza jurnalistilor rusi 🙂 … linia de non-retur a fost trecuta deja si pentru multi (eu inclusiv) este clar ca Moscova il ineaca pe Lukashenka.

Insa nu toti observatorii/analistii par sa fie de acord ca Moscova vrea sa scape de Bat’ka si ca razboiul informational va avea efecte politice serioase. Doua exemple. Andrei Fedorov (Belarus), considera ca scopul atacurilor informationale este de „a-l speria” pe Lukashenka si de al transforma intr-un aliat ascultator. Dupa Fedorov, Moscova ar vrea sa vada in Belarus „presedintele lor” decit sa-l arunce peste bord pe Lukashenka, din simplu motiv ca nu exista in prezent un atare candidat in Belarus (nimeni din opozitie nu convine Kremlinului). Inca un argument invocat de analist este imposibilitatea alegerii unui candidat pro-Moscova (chiar dc s-ar gasi vreunul) din simplu motiv ca, in Belarus, nu e posibil sa cistigi alegerile in mod cinstit. Fedor Lukianov impartaseste si el opinia conform careia razboiul informational „nu va avea efecte politice serioase” fiindca spatiul de manevra ar fi limitat pentru ambele parti… argumetele: Belarus a intrat in uniunea vamala dupa ce se difuzase filmul „Kresnyj Bat’ka”, iar pentru Rusia, relatiile cu Belarus sint prea importante… „Это медиавойна вряд ли приведет к серьезным политическим последствиям, поскольку пространство у сторон ограничено … Лукашенко вступил в Таможенный союзуже после того, как Россия нанесла первый залп в этом противостоянии первой серией фильма на НТВ, но и Россия вряд ли будет отвечать чем-то серьезным на интервью Саакашвили кроме демонстрации очередных серий фильмов про Лукашенко, поскольку ее отношения с Белоруссией во многих сферах слишком важны”

Remarcile mele pe marginea acestor opinii:

1. Ma mira cum intelege Lukianov (un analist pe care il apreciez mult) „consecinte politice serioase”. Pai noua prietenie dintre Saakashvili si Lukashenka (intilnirea din Ucraina din 11 iulie) care a dat roadele celebrului interviu nu este un efect politic? Ba chiar geopolitic!… Oare prin recentul „razboi al gazelor” Rusia nu a dat de inteles ca poate actiona ferm daca este nevoie?… exemple sint o sumedenie.

2. In privinta intentiei Moscovei de a-l „speria” pe Lukashenka si al face presedintele „sau” in contextul cind pozitia sa in Belarus este de.. nezdruncinat, apare intrebarea fireasca: cum um poti sa-l sperii pe Lukashenka daca pozitia acestuia ar fi chiar atit de sigura? Ce rost mai are tot „spectacolul” asta?!

3. Se subapreciaza influenta Rusiei de a-si atinge scopurile. In raboiul informational, Lukashnka e ostatic mediului informational beloruso-rus. Kirghistanul este cazul cel mai recent unde masina informationala si-a atins scopul, in pofida faptului ca rusa si sursele mass-media nu se bucura de aceeasi pozitie ca in Belarus. Posibil ca opozitia belarusa nu poate oferi o candidatra potrivita Moscovei, cum spune Fedorov, dar una este opozitia si alta este guvernarea. Sint factori structurali care leaga destul de strins Belarusul de Rusia si cu greu cineva in Minsk va putea promova o politica, sa spunem, ostila Rusiei.

4. Cine s-a uitat la „kresnyj bat’ka” a atras atentie la introducere… acolo se spune ca jurnalistii rusi au nimerit pe mina serviciilor de securitate belaruse si ca toate materialele acestora au fost confiscate… si cica „s-au gasit acei oameni care le-au intors jurnalistilor toate materialele”. Iar in al doilea film se da inregistrari din timpul operatiunii cekistilor contra jurnalistilor NTV… Daca este ceva adevar la mijloc in aceasta poveste, asta inseamna ca structurile de securitate nici pe departe nu sint controlate de Lukashenka… iar asta ce ar putea insemna la alegeri? Banuiesc ca foarte multe…

Si la final citeva cuvinte depre Saakshvili. Dupa interviul sau, citi se mai incumeta sa afirme ca omul nu are cap?! Cred ca si rusii apreciaza cinismul sau care, pe drept vorbind, nu are margini… Cred ca l-ar invidia si insusi Machiavelli 🙂

Reclame

Despre octavian rusu

Université Toulouse 1 - Capitole
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la kresnyi bat’ka-2: consecinte?

 1. IMB zice:

  Hm … mi se pare un film facut la comanda. Seamana mult cu filmele difuzate pe la noi despre opozitie de comunisti, se observa imediat scoala de propaganda ruseasca. Ar fi interesant de vazut ce zice Lukashenko. Pe de alta parte, nu avem cum sa verificam autenticitatea inregistrarilor.

  Filmul apare dupa deschiderea Vestului catre Belarus. Bakiev este si el un fel de exemplu de lider revolutionar tip Saakashvili. Tind sa cred si eu ca este doar un fel de avertisment indirect, dar care-i submineaza autoritatea. De acord ca nu are contra-candidat la viitoarele alegerile prezidentiale din 2011. Sau mai stii poate Rusia pregateste o revolutie colorata? :)))

  Referitor la controlul lui Lukashenko asupra serviciilor mi s-ar parea curios daca le-ar controla, intr-un fel este o situatie similara cu cea moldoveneasca, adica Rusia/Belarus si Romania/Moldova. Apropo sa nu uitam ca la Academia FSB vin studenti din Asia Centrala si Belarus. :))

  • Octav zice:

   Lukashenka zice k stie la comanda cui a ft facut 🙂 Acesta mai zicea k toate eforturile propagandistice nu vor avea niciun efect. Asta deja vom vedea… Impresia mea insa este ca dc in prima faza este posibil sa atragi simpatii/voturi pe baza confruntarii cu Rusia, in faza cind populatia incepe sa simta costul confruntarii, cartile se schimba. Si lukashenka nu prea are alternative de balansare…
   Cam prea multe avertismente in ultimul timp.. si deja cam directe 🙂
   In privinta serviciior secrete, vrei sa spui ca Bucurestiul controleaza sis-ul moldvenesc? 🙂

 2. IMB zice:

  referitor la ultima intrebare 🙂 lucrurile nu sunt albe sau negre, un serviciu nu controleaza pe altul total.
  Exista mostenirea sovietica si legaturile stranse cu Romania.
  In virtutea educatiei sovietice comune a multor angajati din sectorul securitate in anii ’90 ei aveau legaturi mai apropiate cu angajatii din sectoarele respective din alte state foste sovietice (spre ex. FSB) prietenii de pe vremea studentiei etc. etc.

  La fel si cu relatia Moldova-Romania, multa lume a studiat la Academia SRI sau a terminat Academii Militare de prin Romania, adica exista relatii stranse intre cele doua societati si presupun ca exista si relatii stranse intre respectivele servicii in anumite perioade de deschidere la Chisinau, la fel cum acestea exista in alte domenii. Analogia intre BElarus/Rusia era in aceeasi albie. 🙂
  Dar acolo pur si simplu nu cred ca NTV a ajuns atat de departe si a facut un interviu cu un angajat de-al serviciului belarus. Aceeasi metoda s-a folosit si impotriva lui Saakashvili …
  Daca analizam situatia din Moldova s-ar putea sa ajungem la exemple contrare (vezi cazul Contiu:), adica ipoteza mea este ca in acest caz sis-ul moldovenesc s-ar putea sa-l fi cooptat pe Contiu catre care trimitea dosarele ca acesta sa le foloseasca impotriva opozitiei in MS.

  • Octav zice:

   multam de raspuns IMB
   mi se pare si mie ca sis-ul moldovenesc e un fel de „prohodnoj dvor” pentru cam toate serviciile de securitate straine, mai ales cele rusesti si romanesti.. nu am dovezi, e doar o presupunere 🙂

 3. imb100 zice:

  Ma gandeam la cazul Pasat ca ar putea fi o dovada …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s