Articol in Economist pe folosirea ABM (agent-based modeling) in analiza economica

Articolul mi s-a parut foarte interesant, cu atit mai mult ca deja de ceva ani domeniul sistemelor complexe este folosit foarte mult si cu succes in stiintele naturale. Unele institutii de cercetare (ETH Zurich in Europa, Santa Fe Institute/SUA, Michigan-Ann Arbor/SUA, etc.) la fel folosesc tot mai activ ABM si la modelarea proceselor sociale, nu doar in economie, dar si sociologie, stiinte politice, etc. Insa faptul ca acest subiect a aparut intrun articol asa voluminos in Economist, ar putea oare indica inceputul migrarii CS/ABM in mainstream-ul metodelor de analiza a proceselor sociale? 🙂

Reclame
Acest articol a fost publicat în economie, metode de analiza, stiinta și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Articol in Economist pe folosirea ABM (agent-based modeling) in analiza economica

  1. IMB100 zice:

    care ar fi succesele ABM pana acum? Autorul articolului nu mentioneaza nimic despre asta. Cum poti modela sistemul economic fara conceptul de echilibru? Cam greu.

    • michigander zice:

      Hm… mi se pare ca in articolul din Economist s-au indicat care sunt avantajele ABM fata de metodele traditionale de analiza economice bazate pe echilibru. La fel, acolo s-a indicat de ce metodele bazate pe conceptul de echilibru sunt problematice. Cit despre succesul ABM ca metoda de anliza – s-a folosit mult in fizica, chimie, biologie, etc. De exemplu se analizeaza raspindirea bolilor infectioase, si cred ca a fost un caz cind cu ABM au determinat sursa intro situatie reala (nu pot sa-mi aduc imediat aminte unde si cind am citit/a avut loc). Insa argumentul principal ar fi ca sistemele sociale sunt nelineare, pe cind analizele traditionale in economie sunt bazate pe principiul linearitatii – si aceasta este una din principalele avantaje oferite de ABM ca metoda de analiza.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s