Franta – Marea Britanie: „nouvelle entente cordiale”

Noua cooperare in domeniul apararii la care s-a ajuns ieri la Londra intre Franta si Marea Britanie, reprezinta un eveniment foarte important pentru securitatea europeana. Semnarea acordurilor (2 noiembrie) in domeniul apararii dintre Paris si Londra este astfel apreciata de Figaro: „semnarea acestor acorduri in domeniul apararii, care marcheaza un parteneriat  de o amploare inedita, se bazeaza pe certitudinea… ca pentru a ramine puteri globale, Franta si Marea Britanie trebuie sa coopereze mai intens, sa mutualizeze instrumentele militare si sa-si apropie industriile una de alta… acest parteneriat constitue o adevarata turnura in relatiile franco-britanice”.

Aceasta „noua intelegere cordiala” dintre Paris si Londra se bazeaza pe trei ‘piliere’,

dupa cum ne spune Figaro: utilizarea comuna a port-avioanelor franceze si britanice, formarea unei forte intermilitare expeditionare comune (5 mii de militari) si un acord de colaborare in domeniul nuclear militar.

Care este explicatia? se pare ca majoritatea cade de acord ca ar fi vorba de colaborare din ratiuni economice…

„Forcée par la crise économique et les restrictions budgétaires…” (Figaro)

„Cameron told a Cabinet meeting that the nuclear testing plan alone would save „hundreds of millions of pounds… Last month, Britain announced an 8 percent cut to the annual 37 billion pound ($59 billion) defense budget over four years and confirmed that 17,000 troops, a fleet of jets and an aging aircraft carrier would all be lost to cuts.” (RealClearWorld).

Aceeasi explicatie in rusa aici

Insa am impresia ca e ceva mai mult la mijloc. Din simplu motiv ca, asa cum spune un analist britanic pentru Telegraph : „Britain’s military future is as part of a coalition, whether Nato or otherwise…” Deci, de ce nu SUA sau NATO?… Sa insemne oare ca criza economica poate apropia statele europene si sa le indeparteze de SUA? Banuiesc ca e prea devreme sa dam raspuns la aceste intrebari… Urmeaza sa vedem cum vor reactiona SUA si alte state europene la „noua intelegere cordiala”, si desigur, sa vedem ce se va intimpla la Lisabona pe 20 noiembrie la summit-ul NATO. Dar posibil un element de raspuns ar fi ca acest episod reprezinta inca un semn ca Europa devine multipolara, cumva sinonim cu marirea autonomiei fata de SUA…

Reclame

Despre octavian rusu

Université Toulouse 1 - Capitole
Acest articol a fost publicat în balance of power, Franta, Marea Britanie, Realism, Securitatea europeana. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s