Fața hidoasă și necunoscută a companiei Apple: lecții pentru AIE?

Majoritatea cititorilor, cred ca, auzind de compania „Apple” se gindesc la Steve Jobs, apoi la i-pod, i-phone, Mac-uri si alte produse ale companiei. Nici prin gind sa le treaca ca „Apple” ar putea avea si o alta imagine, mult mai urata si hidoasa, care e ascunsa de privirea publicului, dar care de fapt reprezinta natura adevarata a business-ului in medii unde legile nu prea functioneaza.

Istoria despre otravirea a peste o suta de muncitori in China cu o substanta toxica (n-hexan) in timpul procesului de producere a ecranelor (touch-screens) pentru dispozitive tehnice folosite de compania Apple a fost publicata de Global Post. Istoria nu ar fi atit de urita, daca Apple nu ar fi publicat informatie falsa, invocind tratamentul reusit al muncitorilor, care in lipsa echipamentului de protectie au fost expusi otravii, si faptul ca ei (cei de la Apple) monitorizeaza permanent situatia cu starea sanatatii lor. In articolul, trimitrea la care am postat-o mai sus, se spune clar ca declaratia nu este nici aproape de adevar, si ca din contra „Apple” nu a raspuns nici plingerilor in scris a lucratorilor.

Incidentul cu pricina  tine sa ne atraga atentia la faptul ca lucrurile bune exista datorita controlului si limitarilor impuse de legi eficiente, in lipsa carora chiar si cel mai benign actor se transforma intrun Mr. Hyde modern. Si, facind o referinte complet irelevanta: oare este ceva util in istoria asta pentru AIE?

Reclame
Acest articol a fost publicat în Apple, China, democratie, drepturi, economie, polemici, tari in dezvoltare. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Fața hidoasă și necunoscută a companiei Apple: lecții pentru AIE?

 1. ca sa nu zic banalitati- chestia asta zice multe despre multe:
  – despre inabilitatea miscarilor pentru drepturile omului, a organizatiilor precum International Labor Organization de a impune un set unic de „drepturi sociale” ale muncitorilor precum conditiile de munca, durata zilei de munca, remunerarea si restul…
  – despre capacitatea corporatiilor de a exploata aceasta inabilitate si de a exporta joburile murdare si toxice spre tari unde regulamentele cu privire la munca sunt mai relaxate,
  – despre complicitatea unor state in comiterea acestor abuzuri in numele unor imperative precum „dezvoltarea” (China, in acest caz, dar si Vietnam in cazul unor companii precum Nike, sau Honduras, in cazul GAP).
  – despre fata hidoasa a activismului pe jumatate – campaniile anti-munca a copiilor, sau anti-conditii inumane de munca s-au oprit la granitele occidentului, iar activistii n-au imaginatie sa le impuna ca un cod deontologic industrial universal…
  – despre fata hidoasa a eficientei economice…
  n-am priceput ce era cu AIE.

 2. michigander zice:

  „Incidentul cu pricina tine sa ne atraga atentia la faptul ca lucrurile bune exista datorita controlului si limitarilor impuse de legi eficiente, in lipsa carora chiar si cel mai benign actor se transforma intrun Mr. Hyde modern.”

  Adica asta e legatura, pe care a sugerez: Apple nu si-ar permite asa ceva in alte state, unde guvernele urmaresc ca legile sa fie respectate, iar acesti activisti la care te referi sunt influenti si atenti sa „controleze” ca guvernul sa mentina legea. E vorba de eficienta cadrului legislativ, caci legi bune sunt, ele nu se realizeaza in toate cazurile. In ultimul timp AIE pare sa manipuleze cadrul legislativ, fiind trei partide la diferite locuri cheie in sistemul de guvernare, acestea tind sa exploateze legea in folosul sau, in majoritatea cazurilor violind daca nu buchia, apoi spiritul legilor. Facind acest lucru, AIE se infecteaza incet de boala guvernelor autoritare, urmind traiectoria parcursa de fosta guvernare comunista. Adica, dintrun actor benign, se transforma pentru perioade tot mai dese in Mr. Hyde (cei cunoscuti cu literatura clasica engleza stiu cine e).

  O pun mai simplu: nu exista guverne bune si democratice – exista cadre legislative mai mult sau mai putin eficiente, care forteaza guverne sa se conformeze principiilor si valorilor democratice. In lipsa unui cadrul de lege eficient (ramura juridica independenta), avem incetisor ceea ce urmarim astazi – statul este „furat” de grupari de interese, care se ocupa cu redistribuirea controlului asupra surselor de venit economic in stat. Acum lectiile la care ma refer par mai clare?

 3. Vitalie Spranceana zice:

  Dumitru, ai perfecta dreptate…AIE s-a molipsit deja de o boala care pare transmisibila in Md – autoritarismul…tocmai de aia trebuie ascultata Opozitia – am observat ca in Moldova avem de obicei o opozitie buna si o putere proasta…asta-i valabil pentru majoritatea partidelor ce s-au succedat la guvernare – in opozitie sunt corecti, inventivi, creativi si transparenti, cum pun mana pe tron devin inchisi, ascunsi si secretomani…si prind gustul „asilor din maneca’, adica abuzul legislativ…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s