Costul reintegrarii R. Moldova: reactie in graba…

Nu prea am timp in aceasta perioada de analize sau texte bine gindite, deci doar o reactie in graba la aceasta stire ( din pacate am vazut-o abia azi):

Moldova ar putea să-şi asume datoria externă a Transnistriei. Este una dintre concluziile studiului realizat de experţii FMI şi ai Băncii Mondiale. Deoarece Moldova are o datorie externă relativ mică, asumarea celei acumulate de Transnistria nu ar fi o problemă pentru economia ţării, susţin autorii raportului.

În prezent, datoria externă a Moldovei depăşeşte 1 miliard de dolari, iar cea a regiunii transnistrene este de două ori mai mare. În total, din volumul restanţelor acumulate de autorităţile de la Tiraspol prevalează datoriile faţă de Gazprom.

Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a propus realizarea unui studiu privind costurile unei eventuale reintegrări teritoriale a Moldovei. Acesta urmează să conţină o analiză complexă, atât a factorilor de ordin economic şi financiar, cât şi a celor cu caracter social.” (Publika)

Pentru o viziune ma clara a reactiei ministrului economiei al RM, vedeti si asta:

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a dat o apreciere înaltă iniţiativei experţilor FMI şi ai Băncii Mondiale de a efectua o astfel de analiză, menționând că este printre primele modelări care analizează implicaţiile macro-financiare ale reintegrării teritoriale a ţării.
În acest context, ministrul Economiei a lansat iniţiativa de a modela un scenariu complex de reintegrare a ţării din punct de vedere economic şi financiar, care ar scoate în evidenţă etapele procesului şi ar conţine o analiză complexă atât a factorilor de ordin economic şi financiar, cât şi a celor cu caracter social, bazată pe indicatorii reintegraţi – iniţiativă susţinută de misiunea FMI. Acesta ar urma să fie primul studiu de o asemenea amploare şi valoare strategică, ce abordează la modul practic implicaţiile macroeconomice ale reintegrării ţării. (Adevarul)

Banuiesc ca cineva ar spune ca stirea nici nu trebuie comentata, insa aceasta suscita unele intrebari pe care cu greu le pot trece cu vederea.

1. Ceaa ce m-a frapat/consternat in primul rind e ca tre’ sa vina cineva de la Banca Mondiala si FMI ca sa se trezeasca oficialii nostri ca tre’ de facut un „studiu privind costurile unei eventuale reintegrări teritoriale a Moldovei”! Pai cum domnilor, de 20 de ani ne tot reintegram si nu exista studii sau „analize complexe” a costurilor reintegrarii?!… Si eu, naivul, care credeam ca la baza politicii externe/strategiei nationale stau calcule privind costurile si beneficiile (in cazul nostr: pt reintegrare)! Cum sa vrei reintegrare si sa nu ai habar cit costa aceasta reintegrare?…

2. „Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a dat o apreciere înaltă iniţiativei experţilor FMI şi ai Băncii Mondiale de a efectua o astfel de analiză, menționând că este printre primele modelări care analizează implicaţiile macro-financiare ale reintegrării teritoriale a ţării. ” Cum sa inteleg asta, parca nu demult era vorba de o intelegere cu rusii in privinta preluarii datoriei de catre Tiraspol. Adica cum reiese, cind se discuta/negocia despre datoria Tiraspolului cu Moscova, nimanui nu i-a trecut prin cap idea reintegrarii? Nimeni nu s-a gindit la „implicatiile macro-financiare ale reintegrarii teritoriale a tarii”? Cum ar veni, nu-i reintegrare, nu sunt nici costuri, sau, nu sint costuri (achitarea datoriei Tiraspolului) nu-i nici reintegrare?… Ce idee „nationala” aveau in cap cei implicati in discutiile/negocierile cu Moscova?

3. In privinta acestui „studiu” al Bancii Mondiale si FMI, ard de nerabdare sa apara pe undeva sa-l pot citi. Insa nu tre’ sa fii mare expert ca sa-ti dai seama ce intentii mina astfel de structuri/institutii. Recomand cu placere cartea lui John Perkins, Confessions of an Economic Hit Man  (dati search pe google si veti gasi texte din carte dc vreti sa cititi). Numai astfel de institutii pot spune ca „datoria externa a Moldovei e mica”. Sigur, cu cit mai mare datoria, cu atit mai bine (iarasi fac referinta la Perkins). In fine, una e datoria Moldovei pe termen lung, si alta e sa-ti asumi datoria Tiraspolului fata de Gazprom… Stim cu totii cum se termina astfel de istorii…

Reclame

Despre octavian rusu

Université Toulouse 1 - Capitole
Acest articol a fost publicat în conflicte separatiste, Moldova, Tiraspol. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Costul reintegrarii R. Moldova: reactie in graba…

 1. Pingback: Octavian Rusu: Costul reintegrării R. Moldova: reacţie în grabă… | Info Prut

 2. imb100 zice:

  @ Octav
  probabil Lazar a comentat in ideea ca FMI si Banca Mondiala vor oferi mai multe granturi pentru proiecte ce tin de reintegrare. Dar in comparatie cu datoria externa a SUA masaurata ca proportie din PIB+remitente, cea a Moldovei pare mica :))
  mai este un aspect: modul in care a pus problema Lazar seamana cu studiul romanesc despre costurile unei uniuni Moldova-Romania sau discutiile si studiile despre integrarea Germaniei de Est in economia Germaniei de Vest, dar dupa cum ziceam s-ar putea ca un asemenea studiu sa ajunga la concluzia ca Transnistria are mai multe de pierdut de pe urma unei eventuale reintegrari. Pentru ca in definitiv intreprinderile transnistrene incepand cu Kvint si continuand cu cele de textile au stampilele noastre vamale, dar nu platesc taxe la bugetul nostru, dar de exportat – exporta marfuri.
  dar discutii despre costurile economie ale reintegrarii s-au mai purtat, pur si simplu nu de catre FMI si BM.

  • Octav zice:

   1 am inteles ironia 🙂
   2. da, posibil o „analiza complexa” sa scoata in evidenta nu numai costuri pt Chisinau dar si beneficii (in acest caz costuri pt Tiraspol).
   3. discutii s-au dus desigur, pe mine ma deranjeaza ca doar „discutii” si ca nu exista studii continind „analize complexe”. aici e problema, gindirea strategica la Chininau e aproximativ egala cu zero… asta explica ceea ce spunea Oazu Nantoi despre lipsa unei strategii de rezolvare a conflictului, si nu numai…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s