De ce Putin nu va participa la summit-ul G8?

In contextul discutiilor despre efectele revenirii lui Putin la presedintia Rusiei asupra politicii externe, recenta decizia de a nu participa la summit-ul G8 din 18-19 mai la Camp David si de al trimite pe Medvedev in locul sau, este foarte interesanta. Facind o mica pauza (am de controlat peste suta de lucrari la obiectul TRI), am decis sa-mi expun si eu opinia daca tot este loc de interpretari (de fapt, nu vom sti niciodata ce a fost in capul lui Putin). Deci, mare parte a observatorilor sunt de parere, si mi se pare corect, ca motivul invocat nu rezista criticii. Nu e logic ca formarea guvernului sa fie un obstacol insurmontabil pentru a participa la summit-ul G8 din simplu motiv ca se stia din timp despre aceste evenimente ; apoi,  de formarea guvernului se ocupa prim-ministrul (sau, si prim-ministrul).

Totusi o buna parte a analistilor sunt de parere ca aceasta decizie este un semnal clar ca relatiile cu SUA se vor schimba iar ‘reset’-ul s-a terminat. Nu sunt de acord cu aceasta opinie.

Dupa mine, decizia lui Putin e legata de doi factori principali.

1. Nedorinta de a inrautati dialogul cu Occidentul, in principal SUA.Sunt sigur ca in contextul evenimentelor din ajunul si din timpul inaugurarii lui Putin in calitate de presedinte, cind au avut loc ciocniri violente intre manifestanti si fortele de ordine in Moscova, toate discutiile in jurul Rusiei, mai ales la conferintele de presa, ar fi fost reduse la starea democratiei in Rusia, Putin aparind drept un lider slab, contestat intern, cu grave probleme la capitolul democratie. In acest context destul de previzibil, reactiile defensive ale lui Putin pot fi usor intuite… ceea ce nu ar face decit sa toarne gaz pe foc… Tinind cont de faptul ca Medvedev se bucura de suficienta simpatie in cercurile politice occidentale, decizia de a-i oferi posibilitatea sa continuie dialogul cu liderii occidentali, in special SUA, este destul de rationala si se inscrie intr-o logica de continuitate si nicidecum nu marcheaza o ruptura in politica externa ruseasca.

2. Ar fi potrivit/rational ca mai intii Putin sa mearga in China. In acest fel, s-ar lasa ceva timp ca apele sa se calmeze in jurul evenimentelor din Rusia; s-ar evita deturnarea discutiilor pe probleme domestice si s-ar pune accent pe probleme strategice ; si se va intari pozitia Rusiei (si a lui Putin personal) in dialogul cu SUA. Deci, Putin mai intii va merge la Pekin la inceputul lui iunie, iar mai apoi isi va face aparitia la summit-ul G20 din Mexic  pe 18-19 iunie. Unii totusi ar putea interpreta prima vizita a lui Putin  in „strainatatea indepartata” in China drept un semnal ca ‘reset’-ul s-a terminat; ca Rusia schimba politica fata de SUA, etc. Nu as fi de acord cu aceasta opinie. In primul rind, politica Rusiei mereu a fost una de balansare intre Occident (special SUA) si Asia (special China); in contextul cind competitia de securitate dintre China si SUA se intensifica, Rusia va fi atenta sa nu se apropie prea tare de China, dar in acelasi timp va specula la maxim intre SUA si China incercind sa obtina beneficii atit de o parte cit si de alta. In al doilea rind, daca nu gresesc, prima vizita in ‘strainatatea indepartata’ a lui Medvedev a fost in China (iar in ‘strainatatea apropiata’ in Kazahstan), deci nimic nou sub soare daca Putin va face exact la fel. In al treilea rind, nu prea am observat ca Putin sa faca referinta la ‘reset’, insa dupa discutia sa cu Obama, cind l-a anuntat ca nu va putea merge la summit, Putin s-a aratat interesat (ca si Obama) sa mentina relatiile bune si progresul din perioada ‘resetarii ‘, cel putin asa se arata in comunicatul oficial.

Deci nu vad nicio modificare importanta iar comentariile pesimiste sunt doar comentarii… la fel ca si acest comentariu 🙂

Articole pe subiect :

  1. http://www.nytimes.com/2012/05/11/world/europe/analysts-seek-political-import-as-putin-puts-off-meeting-obama.html?_r=3&ref=world
  2. http://www.inosmi.ru/politic/20120511/191820791.html
  3. http://kommersant.ru/doc/1931277
  4. http://kommersant.ru/doc/1931269
  5. http://kommersant.ru/doc/1932571
Reclame

Despre octavian rusu

Université Toulouse 1 - Capitole
Acest articol a fost publicat în Politica externa, Rusia, Rusia-SUA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s